Forum Mlodych Silaczy
Forum dla ludzi uprawiających sporty silowe.
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum Forum Mlodych Silaczy Strona Główna
->
Dieta i Zdrowe Odżywianie
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
forum fora
----------------
Przedstaw sie
Na Sportowo
----------------
Trening
Suplementacja
Dieta i Zdrowe Odżywianie
Doping SAA
Inne Sporty
----------------
Armwrestling
Sztuki Walki
Trójbój Siłowy & STRONG-MAN
Różne Sporty
Po Treningu
----------------
Aktualnosci
O Wszystkim
Humor
Czat
Administracja
----------------
Sprawy techniczne
Zażalenia i skargi
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
__johny__
Wysłany: Śro 15:15, 29 Cze 2005
Temat postu: bialko
BIAŁKO
Białka są obecne w każdej tkance człowieka w ilości większej niż jakiekolwiek inne substancje (z wyjatkiem wody). Białka zbudowane są z aminokwasów, których znamy 22. Do postaci aminokwasów rozkładane jest kazde białko tworzone przez organizm. Część aminokwasów tzw. endogennych organizm jest w stanie sam wyprodukować - jest ich 12. Pozostałe 10 zwane egzogennymi, musi być do organizmu dostarczona w pozywieniu, należą do nich izolencyna, lencyna, walina, lizyna, mefinina, fenyloalanina, treonina, trptofan, histydyna, orginina.
Należu podkreślić, że aby proces syntezy białka w organiźmie mógł zachodzić prawidłowo w żywieniu człowieka potrzebna jest odpowiednia ilość zarówno ezogennych, jak i endogennych aminokwasów. Po za budulcową rolą aminokwasów, nalezy pamiętać iż pełnią one istotną funkcję enzymów i hormonów. Brak więc aminokwasów wiąże się z upośledzeniem wielu czynności w organiźmie objawiających sie apatią i niechęcią do życia powodując także depresję. Zarówno brak jak i nadmiar białka powoduje, że organizm zamienia je w wątrobie w tłuszcze, powoduje również znaczne wydzielanie amoniaku, prowadząc do zakwaszenia ustroju. Białko w nadmiernej ilości staje się toksyczne.
Ogólnie wyróżniamy dwa rodzaje białek - zwierzęce, uważane za pełnowartościowe, występujące w jajach, serach, miesie i jego przetworach oraz roslinne przez wielu niedoceniane i uważane za niepełnowartościowe, wystepujące w ziarnach soi, fasoli, soczewicy, grochu, ziarnach zbóż, kaszach.
Zaleca się spożywanie białek zarówno zwierzęcyh jak i roslinnych z przewaga tych pierwszych. Dobrym źródłem białka jest mieso drobiowe (kurczaki, indyki), ryb oraz cielęciny. najkorzystniej w tym rankingu wypadają jaja w postaci gotowanej, gdyż zawierają one wszystkie 10 niezbędnych aminokwasów we własciwych proporcjach.
Wśród produktów roślinnych na uwagę zasługuje soczewica, gdyż zawiera ok 40% białka.
Jeżeli chodzi o mleko i jego przetwory należy pamietać, ze większą korzyść dla organizmu ma spozywanie przetworów mlecznych tj. kefirów, jogurtów, twarogów, itp.
Ilość białka dla osób nie trenujacych a chcacych utrzymac ta sama wage ciala i poziom siły określa się na poziomie 1g na 1kg masy ciała. Wraz ze zwiększaniem ćwiczen fizycznych zwiększa sie zapotrzebowanie na białko. W kulturystyce przy treningu siłowym to zapotrzebowanie wynosi średnio 2-2,5g na 1kg masy ciała, a u osób zaawansowanych nawet 3-3,5g na 1kg masy ciała. Wiąże sie to z utrzymaniem dodatniego bilansu azotowego. Dla osób, które chcą uzyskać kilka kilogramów masy mieśniowej ważne jest by ten dodatni bilans utrzymać, nalezy spożywać nieco więcej białka niż tracą przy odbudowie trenowanych mieśni. Dla osób początkujących zalecane jest spożywanie ok 2g/kg masy ciała, przykładowo dla osoby ważącej 75kg bedzie wynosilo 150g białka w ciagu dnia.
Należy przy tej okazji pamietać, że w ciągu pól roku wszystkie białka, z których zbudowany jest miesień ulegają wymianie. Dlatego też o prawidłową dietę białkową należy dbać przez cały czas. Białko aby było dobrze przyswojone i wykorzystane w organiźmie nalezy spozywać w obecności weglowodanów, nigdy tłuszczy.
Podsumowanie:
1. Jezeli ćwiczysz regularnie i chcesz zdobyc masę mięśniową spozywaj min 2g białka na 1kg masy ciała.
2. Spożywaj 25% swojego zapotrzebowania na białko w posiłku potreningowym.
3. Jedz 5-6 mniejszych posiłków dziennie. Jednorazowy obfity posiłek pociaga za soba odkładanie się tłuszczu.
4. W całodziennie diecie uwzgledniaj białko roslinne i zwierzęce wynoszące 20-30% białka roslinnefo, 70-80% białka zwierzęcego, w ogólnym spozyciu białka.
5. Spozywaj białko roślinne w połączeniu z białkiem zwierzęcym
zrodlo
Bigpaker.net
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin